Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2007 09:27 - Пак за такситата...
Автор: rainy Категория: Други   
Прочетен: 3520 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 22.02.2007 11:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Тази сутрин блока на БТВи пак бе поканило жълти таксиджии, за да ни облъчва с важните им проблеми. И понеже попаднах на един хубав постинг от Красимира, погледнах назад към един от проблемите на тази услуга.
Защо бе издадена наредба всички таксита да са жълти?
Естествено световната практика не е такава. Жълтите таксита имат имидж в нормалните държави на добро обслужване на прилични цени. Не всеки може да си боядиса тексито жълто. Освен тях има кафяви, сини, червени и т.н. заедно с фирмени знаци. Общината дава лиценз за отличителнния цвят на такситата.
У нас г-н Софиянски даде началото на мазалото в жълто. Последваха го в цялата страна.
Защо:
- за да заблуждават потребителите;
- за да има нелегални таксита и да има кой да снася на контрольорите.
Сигурна съм, че някои от по-утвърдените фирми са имали възражения срещу масовото пожълтяване. Само, че мафията е по-силна от реда и закона за сетен път.
Някъде в този вой се чу глас да изкарат на пазара обща цена. Разбирайте висока.
Кой бе казал, че има пазар и конкуренция. Някъде да чухме, че се говори за негово величество потребителя...



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. artanis - такситата трябваше
22.02.2007 10:04
да бъдат боядисани жълти, защото в един кратък период в България всеки можеше да стане такси с една табела, да кара на каквато тарифа му скимне, да не плаща данъци и да подбива пазара на нормалните таксиметрови фирми. За това беше всичко.

Само ще добавя още нещо: по-добре мургави таксиджии, отколкото мургави крадци и мургави хора на социални помощи. Можете спокойно да замените мургави с какъвто цвят си поискате.

поздрави:
цитирай
2. rainy - променям...
22.02.2007 11:25
това, с което съм съгласна с вас...мургави стават жълти...
цитирай
3. candysays - Айде да се включа и аз за малко в дискусията ;)
22.02.2007 17:09
Негово Величество потребителя май в нашата страна не е на особена почит... За разлика от статута му в (повечето май) други страни... Така е за съжаление...

(иначе и баща ми е/или беше/ таксиметров шофьор... Той не е мургав, де ;))
цитирай
4. streetsmart - Това с вдигането на цените ме изумява
22.02.2007 21:50
Нали сме пазарна икономика - нека вдигнат цените, да видим по-ли ще са на сметка. В София и сега повечето време висят по стоянките. Когато ми стане по-евтино личното возило, ще спра да се качвам на такси.
Истина е, че в БГ такситата са сред най-евтините в света, но това е защото са много.
Колкото до цвета, на мен лично ми е по-лесно откак са жълти да различа кое е такси и кое - нормален автомобил.
цитирай
5. rainy - цвета...
23.02.2007 09:08
маркировката и услугите създават бранда на такситата. Всичко жълто, всичко на една цена значи комунизъм и победа на групировките над пазарната икономика.
Услугите са нещото, по което ще ви хареса едно такси: чистотата, вежливостта на шофьора, касовата бележка, отварянето на багажника, в който може да си сложиш поне един куфар, разбира се умерената цена и някои други неща като отношението ви към пушене, чалга и т.н.
Когато на тези характеристики може да се сложи добър знак, в нормалните страни тези услуги се казват Yellow cabs - жълтите таксита. Когато един човек отиде в непозната страна, му се казва - вземи Yellow cab, т.е. жълто такси и няма да бъдеш измамен.
Еднаквия цвят размива отговорността, не позволява да се индентифицира по-добрия от лошия, всички ги слагаме под един знаменател.
Отличителните белези могат добре да разграничат една кола от таксита. А когато вие си изградите представа за бранда (фирмата), която ще ви вози, вече ще имате тяхния телефонен номер и рядко ще ви се налага да ползвате случайни коли.
Колкото до отговора на artanis ми се струва, че такива отговори могат да бъдат давани единствено от г-н Софиянски. Нека въпросите задаваме гражданите, а отговорите да бъдат давани от общините и държавата.
Преди една седмица бях на една такава среща с държавна администрация. Отидохме неорганизирана група. Един задаваше въпроси, друг от групата, който знаеше всичко му отговоряше. Резултата от срещата бе нулев. Държавния чиновник бе умен, седеше и ни гледаше сеира...
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031