Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2007 06:09 - Другата България
Автор: rainy Категория: Други   
Прочетен: 7216 Коментари: 22 Гласове:
0

Последна промяна: 27.02.2007 08:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Замисълът на "Другата България" на БТВи е да ни показва българи, имащи добър стандарт и зад граница,   малко носталгия, малко предупреждание за тези, които хукват на запад и т.н. Нищо лошо. Гледам го с удоволствие...
Посоката на авторите на филма, ме кара да се замисля за другата България, в която живеят останалите 7 милиона души, този къс от света, в който хората избират как да живеят.
Какво мога да извадя от тази другата България, която все още се противи срещу себе си и не иска да живее по-добре.
В много страни на света климата е определил битието на хората. В Скандинавия, суровите климатични условия кара хората да бъдат работливи, иновативни, с вкус към красивия изчистен дизайн, те са чисти - физически и духовно и открити. В Африка, те са разглезени от слънцето, лесния начин на живот и нямат защитни сили. Там изживяват момента, пък после каквото стане. Африканците са щастливи, усмихнати хора.
От север към юг работливостта, иновацията и борбеността намаляват, за да дадат път на ленноста, безгрижието и мрачния свят на незнанието.
В този смисъл България е спесифично място,  като цяло красива земя, в която се редуват сезони, които потискат душата на българина през зимата и след това я отпускат през лятото. Зимата тук не е накарала българина да работи целогодишно, той трупа зимнина и къта парички, за да изкара трудната зима покрай печката или в наше време до студения радиатор.
Това са неща, които не зависят от нас, но са оставили отпечатък върху измъченото лице на хората в някои балкански страни, в т.ч. и България.
По-големи щети върху масовото съзнание и култура обаче нанасят външни и вътрешни сили, плод на човешки действия и бездействия.
Българинът е жертва на историците. Всяка политическа върхушка формулира историята, така, както и изнася, но никога не казва истината. Той не познава своята история, каквато и да е тя, рядко помни дори и дядо си. В крайна сметка от историята лъха на национализъм и шовинизъм, които са пагубни в днешния свят без граници.
Родените в Солун, Кирил и Методий, откъсват завинаги България от света, съставяйки азбука, четмо и писмо, каквато няма по света. В 21-ви век, преди десетина дни в анкета българина поставя солунските братя сред великите българи. Съвсем добре осъзнавам каква ще бъде реакцията по този въпрос. Аз бих искала да разсъждаваме върху това, кое ни прави по-различни днес от хората в Европа и дали това е положително за нас, сега,  когато ни трябва знание и комуникация със света.
Българинът е жертва на всички лоши неща, които се случват около ортодоксалната църква и последвалият го атеизъм. На тези, които ще скочат и тук, ще ги помоля да напишат имената на свещеника от тяхната епархия. Малцина ще разпознаят собствения си свещеник, раздвоен между грижите за хората (!) и ресторанта, който управлява. Някои ще го познаят само от екрана на "Стани богат". Днес се питаме защо не сме виждали народните представители сред нас. А някой да е виждал отец да посещава бедни хора и да им помага. Тази църква не е такава от днес. Тя е била същата и преди идването на комунистите на власт. 
Това са само част от нещата в нашата България,  избора на нашето общество. Аз бих искала да вярвам, че нещата са по-различни, че може да влияем повече на съдбата си, да бъдем като тези инакомислещи хора, в другата България, да помним миналото, но да гледаме в бъдещето.



Тагове:   България,


Гласувай:
0



1. tera - не искам да съм рязка,
27.02.2007 09:48
но ми се струва, че това е поредният постинг, гонещ евтина сензация и затова изказва такива мнения та да се дигне пушилка до небесата. След дебатите за секса вчера, дайте днес да оплюем азбуката, климатичните условия, географското местоположение, църквата... Остана ли нещо неоплюто? Sorry, без мене, такива евтини номера вече не ми минават.
цитирай
2. анонимен - другата българия
27.02.2007 11:48
замисълът на другата българия е да може синчето на шефа да обиколи всичките държави, след това другата българия ще бъде спряна
точка
цитирай
3. informator - една от причините за
27.02.2007 12:46
създаването на азбуката от Кирили и Методий е за да може евангелията и библията като цяло да бъде преведена на български език (което само по себе си за онези времена е било революционно).

В историята има много примери , за хора които са се наричали свещенници но са действали като противници на вярата си , както и такива които са били достойни вярващи.

Мисля , че е време ние като българи да се отърсим от манталитета на вечно онеправданите и от мелодраматизма си и да поемем отговорност за собственото си бъдеще и съдба.

Всеки народ има своите трудни и тежки моменти и изпитания , но ние не преставаме да се оплакваме и да търсим вина някъде извън нас.
цитирай
4. анонимен - Всяко нещо има цена
27.02.2007 14:42
Цената да сме българи, да говорим български, да се разхождаме и торим нашето парче земя, е цената която плаща американеца, австралиеца, гватемалеца, шимпанцето, лъва, амебата. Не можем ли просто да се възползваме от предимствата си, вместо час по час да се вайкаме, че не пишем на латиница. Толстой, Достоевски, Пейо Яворов дали са се вайкали, че не могат да пишат на латиница? Дали щяха да станат такива великани, ако вместо по славанските земи, се бяха родили в Кения. Защото и това го има в зара. Отричайки българщината, всъщност ние ритаме по корена си, от който се захранва не само нашето тяло, но и нашата душа. НАШИТЕ ТВОРЧЕСКИ СИЛИ. Няма щастливо шимпанзе в зоопарк, нали! Защо си мислите, че като отидете някъде, веднага ще ви се зарадват, само затова, че псувате кирилицата и не искате да имате нщо общо с шарената черга на баба си? А ако ви се зарадват, дали няма да ви сложат в клетка, за развлечение на децата си? Дали някога изобщо ще ви приемат, а дори и да ви приемат, ще ви заобичат ли? Трябва да внимаваме като плюеме по наследството и историята си. Защото едва ли някой от нас ще има шанса като княз Борис да се запише със златни букви в историята на народа си. Защото няма чужденец, който да се е записал в историята на някоя си държава. Освен Христос, чиито образ вероятно няма почти нищо общо с реалния човек живял преди 2000 години. Поздрави. Не се отчайвайте. Хубаво е, че сме българи. Това е може би слабост, но и сила. Друго толкова ценно си нямаме. Сенека
цитирай
5. анонимен - :-)
27.02.2007 17:43
Винаги ме е кефел въпроса от това култово предаване "Ще се върнеш ли в Байганландия?" Всеки отговаря мното възпитано и категорично :-)

Поздрави
цитирай
6. mitko69 - Моето скромно мнение
27.02.2007 18:34
Аз се гордея, че съм различен. Кеф ми е да пиша на кирилица.

И някой ден ще се върна в България завинаги. А иначе ще си ходя края на август. Но пак ще я напусна...

А религиозен никога не съм бил и не вярвам в църквата. Бог има, но е другаде...
цитирай
7. rainy - разни...
27.02.2007 23:23
- за страната - няма две мнения...красота...
- за азбуката - също, перфектно измислена, няма нужда да пишем като немците "ш" с три букви...
- за църквата, някой, ако не е видял тази вечер отец Любо да се бори за паричките, да гледа Нова ТВ. Оказа се, че да си свещеник, било професия. Симпатяга...
- благодаря на княз Борис, че не е избрал някоя по-южна религия...
- историците...а, да ! Първанов, добри момчета....
- е, аз така си мисля и не хвърлям фишеци...
- някой ден може и да измислим как да оползотворим тази енергия, да не отива на халост...
Лека :)))
цитирай
8. slynchev - Климата не определя какви са хората, а генетиката
28.02.2007 10:11
Според мен генетичните заложби в хората влияят повече от това къде точно живее човек и на какви климатични условия е изложен. Пример за това е дадена етническа група хора разпръсната на различни места по света. Такива са например африканците, германците, руснаци, дори ние българите. При всички тези групи хора се забелязва един вид поведение без значение от географското положение. Например погледнете една Африка, цялата разкъсана от войни, няма една уредена държава. В САЩ няма един квартал населен предимно от афроамериканци, който да е на ниво, дори не само да е на ниво, а да е дори даже и средно ниво. Това говори за манталитета на хората.
цитирай
9. mitko69 - Черните
28.02.2007 10:24
са расисти спрямо белите. Живея в Атланта, Джорджия, повярвай ми знам какво пиша. :)

Някой ден може да опиша някои случки тук за да стане по-ясно какво имам предвид.
цитирай
10. saltriver - :)
28.02.2007 14:35
Какво искаш да кажеш с: "Родените в Солун, Кирил и Методий, откъсват завинаги България от света, съставяйки азбука, четмо и писмо, каквато няма по света. ". Звучи ми малко като клише, но какво означава. Защото ако трябва да го разбирам буклвално ще трябва сериозно да ти възразя. :)
цитирай
11. rainy - :)
28.02.2007 19:07
slynchev, в твоите думи има истина, може и да се препокриват двете неща, но един човек от която и да е раса става по-мързелив в Ю.Африка, отколкото във Финландия;
saltriver, нямам нищо против да чуя за друга гледна точка. Имам предвид, че може би поръчково ни правят различни, за да имаме затруднения в комуникацията с другите около нас. Иначе защо толкова века германците си пишат sch, а не вземат нашето ш. Толкова ли е било трудно и ние да го пишем с трите букви. Нещата не стигат дотук. Комунистите пък решават да ни отделят от архаичния български, който е по-близо до сръбския и руския езици. И така всеки по-малко ни прави различни... Толкова различни, че да си говорим само на себе си...
цитирай
12. mitko69 - Хм
28.02.2007 19:22
Аз нямам нищо против да съм различен. Какво бихме спечелили според теб, ако пишехме на латиница?
Или въпросът по-скоро е: Защо трябва да си приличаме, за да се уважаваме?
цитирай
13. saltriver - :)
28.02.2007 19:38
Ами бих спорил много с теб, но отсега подушвам, че няма смисъл. Това за sch е доста интересна теория, но за съжаление няма да издържи научно. То и ние защо си усложняваме живота да имаме толкова много букви, като можем да премахнем "Щ" и "Я' и да ги заменим с "шт" и "иа". А не мисля, че комунистите са ни отделили от архаичния език. Ние сами сме си го правили с течение на вековета, както и със всички езици по света. Пък и щеше да ми е тъпо ако българския език ми звучеше като сръбски и руски (разбира се много уважавам езиците им).
Както и да е, намесих се спонтанно, без да целя нищо.
Бих поспорил, но в случая за мен е важно твоята гледна точка, а не да те убеждавам. :)
цитирай
14. rainy - привет :)
28.02.2007 23:32
митко69, за расизма на тези, които споменаваш, няма нужда да ме убеждаваш, наясно съм, но то е малко встрани от темата. А да си различен е хубаво, стига да бъде в твоя полза и на обществото. Както виждаш и аз се справям криво-ляво с кирилицата ;) и уважавам всяко мнение. Гърците на времето са били голяма работа, но в един момент времето е спряло за тях. Някъде в онези времена, те са съставили този план. Защото и тогава и сега никой не се интересува от друго, освен да завладява територии и да държи завладените такива в мрак.
През тези години, другото четмо би ни интегрирало много повече с Европа, днес сме свидетели на ефекта от модерното мислене на един държавник като Ататюрк, какъв прогрес има в една мюсюлманска държава. Не е въпрос и само и изцяло в азбуката. Най-малкото което ще спечелим е да може да четем буквите, като пътуваме и да знаем за кое пристанище сме тръгнали...

saltriver, имаш добър нюх за хората. Иди до един пункт за вторични суровини, където продават хартия. Там нашите родители освен кашони, влачат и книгите, останали от дедите им и ги продават за по-малко от 10 ст. за килограм. Там може и да се срещнем, защото ми харесва да се докосвам до живота на хора, които дори не познавам, живели преди около 100 години. В тези книги ще намериш езика, за който говоря и ще го сравниш с днешния. На мен ми е добре, когато говоря с хората в Охрид и се разбираме, добре ми е когато намирам средства да говоря с хора от други държави. Безсилна съм, когато застана пред хубава книга или интернет и не мога да се справя с някой език. Знанието идва с отварянето към света, а не с изолацията...
цитирай
15. mitko69 - пак не разбрах
01.03.2007 00:10
защо да трябва да се сменя азбуката. То и сега си има чатерица - да я въведем за официална ли?
А и да ти кажа не съм много по интеграцията аз. Утре китайците ще станат сила и ще минем на йероглифи ли?

За турците - не са се променили много. Това е единствената страна забранила издаването на "Малкият принц" :)
цитирай
16. rainy - mitko69,
01.03.2007 09:16
анализирам по своему факти около събития и история, в която се намесват външни сили, дали посока за развитие на обществото, която го изолира от света днес. С гласовете, които обществото даде за солунските братя около "Великите Българи", то приветства изолацията. Това за мен е странно поведение на обществото.
Политиците (а може би и обществото) имат нужда от кумири. Промиваха ни мозъците, че сме нещо велико, че сме дали нещо на света, а живеем в бедност и мизерия. Една Ирландия дръпна преди 15 години, благодарение на интеграцията си със света, но там има няколко много важни неща: общество, семейство, религия и език, който изиграват верния си ход в точното време. За Турция говориш така, защото не си бил в Иран. Там, без никой да кара хората, в дома си и в офисите, са си сложили портрета на Ататюрк и това говори как оценяват действията на този човек. Ако ти не си по интеграцията, там в Атланта, кой да е...Китайците и сега са сила, но се съобразяват с другите сили. И ние трябва да се интегрираме с другите близки по култура нам сили, ако не искаме да ни асимилират те и някои други амбиции. Днес една малка държава не може да живее изолирано.
И според мен няма смисъл да говорим за смяна на азбуката, но е добре да знаем, кое ни дава предимство днес и какви са нашите слабости. Тогава ще знаем, какво да предприемем...
цитирай
17. mitko69 - не знам
01.03.2007 14:09
може би си права за Ататюрк, за турците и ирландците... В Иран не съм бил, но познавам иранци. Ще ги попитам. Межди другото тук, в чужбина, всеки се гордее с неговото си, това което те прави различен. Точно един иранец се зарадва много и ми предложи приятелството си, когато разбра, че знаех за Персия и цар Дарий почти колкото него...
Атланта е имигрантски град. повечето сме дошли от някъде, малко са местните. И всеки се гордее със собствената си култура. Интеграцията си е интеграция. Където и да съм работил, винаги е имало имигранти от цял свят. Имаше даже един от островите Фиджи. Но знаеш ли кое беше най-важно за мен в началото, когато беше най-трудно? В центъра на града, в даунтаун, има един олимпийски парк. Там има имената на Стефка Костадинова и други български шампиони от олимпийските игри тук през 1996. Аз дойдох тук 1998. И винаги ми е било приятно да се разходя там, сам или с някоя чужденка например... И да покажа именно че съм различен и че се гордея с това. Както американците се гордеят с тяхната си история, колкото и да е смешно кратка за нас. А за интеграцията - имам приятели от различни раси и култури. Например един от колегите ми е от Лаос, но израсъл в Алабама. Когато имаше нужда от кола му дадох пари назаем да си купи. После имах нещастието да вляза в болница и той беше един от първите които дойде да ме види и да предложи помощта си с каквото може. Това е за мен интеграцията, а не например какво мислят в белия дом за България.
Един интересен факт - на предишната ми работа, шефът ми беше "реднек" който не обичаше чужденците. Бяхме трима българи там и той ни наричаше "българската мафия" Но един ден дойде при мен и изказа учудването си, като прочел някакво проучване на ЦРУ в което пишело че в България 99% са грамотни. Да, казах му аз, но те пишат на български. Той каза - "Няма значение. Ще се учудиш колко американци не могат да говорят и пишат правилен английски. " За него нямаше значение че пишем на кирилица, щом можем да пишем и да говорим правилно на собствения си език.
цитирай
18. rainy - митко,
01.03.2007 18:51
нямаме разномислие :))
цитирай
19. marsfreak - Кирил и Методиј - гркомански мисионери
01.03.2007 19:04
Се извинувам што се вмешувам, во оваа, така да се рече, интерна дискусија, но би сакал да го искажам и своето лично мнение. А што мислите, ако Кирил и Методиј биле византиски мисионери кои стасале дури до Моравија, значи, денешна Чешка, каква всушност, била нивната мисија? Да ги покрстат варварските славјани? А во чие име тие двајца го правеле тоа? Во името на Визанитија, зарем не? Да, но кој бил доминантиот политички фактор на тогашна Византија, каде световната и духовната власт биле едно исто како, впрочем, и насекаде низ Европа во тоа време? Некои сакаат да тврдат дека Византија била мултиетничка и немала никаков национален идентитет во современата смисла на зборот. Но ако јазикот на писменоста бил грчкиот, зарем не е логично да се претпостави дека гркофоните биле главната, движечка политичка сила на тогашна Византија? Што не води до заклучокот дека и преведувањето на евангелијата на црковнославјански и создавањето на кирилицата е еден вид духовен тројански коњ наменет за славјанските варвари од страна на една култура која себеси се доживувала како супериорна и достојна да изврши просветителско духовно влијание меѓу нив. Кирилицата е само една од последиците од тоа влијание, и тоа секако, таа е уште и најсветлата и најдостојната за восхит. Има многу кои воопшто не се за пофалба, како на пример, имплицитната гркоманија вткаена во православието.
цитирай
20. rainy - marsfreak,
02.03.2007 10:04
благодаря за мнението! надявам се, че се чувстваш добре тук в този блог. Интересно ми е да чета на езика, на който ти пишеш и да видя разликите, които са се образували през годините в езиците ни.
Може би твоето включване идва да покаже как може да използваме дадеността, че няколко народа ползваме тази азбука и се разбираме, въпреки границите и това ни обединява.
цитирай
21. marsfreak - Најмногу историја, а најмалку пари per capita.
02.03.2007 14:31
Интересен е ставот на т.н. социјална психологија според кој климатските фактори се основа за изведување на специфична етничка карактерологија на народите.
Но токму примерот на Балканот го покажува спротивното т.е. дека историските услови и околности го определуваат и менталитетот на локалното население. Погледнете го Балканот пред 2.500 години, на пример, и денес. Лесно се согледува разликата; лулка на западната цивилизација или нејзино слепо црево? На тој фон, тешко дека некакви климатолошки интерпретации би звучеле убедливо. Парадоксално, но можеби денешната конфузија во која се наоѓа Балканот е резултат на премногу интензивното мешање на културите. Или, да го пaрафразирам Черчил, балканските народи имаат повеќе историја отколку што самите можат да ја консумираат.
цитирай
22. rainy - marsfreak,
02.03.2007 19:05
така е, скоро бях в нашия Хисар, то там са били римляни, траки и кой ли не още. Голямо мешане...
Прав си, че "балканските народи имаат повеќе историја отколку што самите можат да ја консумираат", но само с консумация на история не се живее. Сега времената са динамични и за 15 години, някои страни извървяха дълъг път - гледайки напред. За това иде думата, да гледаме повече напред и да знаем кои са ни партньорите...
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031